Vuosivaihto

Nuorisovaihdon merkittävin toimintamuoto on vuosivaihto. Tässä vaihdossa nuori, yleensä lukion 1. luokanjälkeen saa tilaisuuden yhden lukuvuoden opiskeluun jonkin eurooppalaisen tai valtameren takaisen maan nuorisoasteen oppilaitoksessa. Kun hänellä on vaihtovuoden aikana useampia isäntäperheitä, avautuu hänelle erinomaiset mahdollisuudet tutustua vieraan maan kulttuuriin ja elämään.

Paikalliset rotaryklubit tarjoavat nuorelle erittäin hyvän ohjelman ja tutustumisia teollisuus-, kulttuuri-, yms kohteisiin. Kaikki klubin jäsenet kantavat huolta vastaanottamastaan vaihto-oppilaasta. Rotaryjärjestön vaihto-ohjelman pyrkimyksenä on mahdollisimman yksilöllinen ja läheinen huolenpito vaihto-oppilaasta.

Vuosivaihdossa oppilaalle järjestetään luotettavat isäntäperheet, turvallinen matka, koulutustilaisuudet ennen matkaa ja lyhyt orientoitumisvaihe, nk.maaohjelma, kohdemaassa ennen isäntäperheeseen sijoittumista.

Pääsyvaatimukset

Rotareiden järjestämään vuosivaihtoon voivat osallistua sekä rotareiden että muiden lapset ilman mitään suosituimmuusasemaa. Valinta tapahtuu puhtaasti nuoren omien ansioiden perusteella.

Hakijalta  edellytetään kohtuullisen hyvää koulumenestystä lukiossa, joustavuutta uusissa tilanteissa, esiintymiskykyä, stressinsietokykyä ja itsenäisyyttä. Ennen kaikkea on tärkeää, että nuori itse on oman lähtöpäätöksensä takana.

Vuosivaihto-ohjelma on tarkoitettu yleensä 16-18 -vuotiaille. Vuosivaihtoon haetaan paikallisen Rotary-klubin kautta vuosittain syyskuun loppuun mennessä .

Kysy lisätietoja klubin nuorisovaihtoasiamieheltä. Yhteydenottolomake on nuorisovaihdon pääsivulla.